Sposób przygotowania:
Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów
Warzywa obrać i dokładnie umyć. Wrzucić do garnka. Mięso również umyć i dodać do warzyw. Zalać wodą i gotować na małym ogniu przez 30 minut lub dłużej, aż wywar będzie gotowy. W między czasie dokładnie sparzyć wrzątkiem wszystkie pomidory i pokroić w kostkę. Do gotowego bulionu wrzucić wszystkie pomidory i dodać przecież. Ja dolewam do tej zupy domowy przecież zrobiony z pomidorów, więc zupa jest lekka ale spokojnie można dodać więcej pomidorów lub gotowy przecież, odrobinę tak aby kolor był intensywniejszy a zupa nieco gęstsza. Gotować aż pomidory zmiękną. Można ewentualnie po 30 minutach lekko zblenderować dupę. Wyłączyć i odstawić. Kiedy zupa lekko ostygnie dodać śmietanę, pieprz i sól. Podawać z makaronem lub ryżem wedle uznania.