xooxoo

xooxoo

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 91]

Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów, najlepszy smak. Zupa idealna dla wszystkich niejadków a w szczególności dla dzieci. Delikatna w smaku.

Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów

Składniki:

Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów

 

  • Włoszczyzna:
  • dwie marchewki
  • kawałek pora
  • pietruszka + nać
  • kawałek selera
  • cebula
  • Mięso do wyboru, ja użyłam ćwiartki z kurczaka
  • 5 dużych pomidorów
  • domowy przecier pomidorowy (ewentualnie większa ilość pomidorów lub gotowy przecież)
  • dwie łyżki śmietany
  • pieprz
  • sól

 

Sposób przygotowania:

Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów
Warzywa obrać i dokładnie umyć. Wrzucić do garnka. Mięso również umyć i dodać do warzyw. Zalać wodą i gotować na małym ogniu przez 30 minut lub dłużej, aż wywar będzie gotowy. W między czasie dokładnie sparzyć wrzątkiem wszystkie pomidory i pokroić w kostkę. Do gotowego bulionu wrzucić wszystkie pomidory i dodać przecież. Ja dolewam do tej zupy domowy przecież zrobiony z pomidorów, więc zupa jest lekka ale spokojnie można dodać więcej pomidorów lub gotowy przecież, odrobinę tak aby kolor był intensywniejszy a zupa nieco gęstsza. Gotować aż pomidory zmiękną. Można ewentualnie po 30 minutach lekko zblenderować dupę. Wyłączyć i odstawić. Kiedy zupa lekko ostygnie dodać śmietanę, pieprz i sól. Podawać z makaronem lub ryżem wedle uznania.