Agnieszka 72

Agnieszka 72

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 105]

Zupa rosołowa ze swojskimi kluseczkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
  • KALORIE: 100
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Może skusicie się na pyszną zupkę rosołową z własnej roboty kluseczkami? Zupa podobna do rosołu lecz dodane do niej są kluseczki, które sami wykonujemy. Taka zupka smakuje wyśmienicie.

Zupa rosołowa ze swojskimi kluseczkami

Składniki:

Zupa rosołowa ze swojskimi kluseczkami

 

  • 500 g porcji z gęsi,
  • 1 marchew 80 g,
  • 1 korzeń pietruszki lub kilka małych,
  • 1,5 łyżki suszonej włoszczyzny,
  • 2 łyżeczki przyprawy uniwersalnej,
  • 2 liście laurowe,
  • 6 ziarenek ziela angielskiego,
  • 1 mała cebula,
  • 2 łyżki mrożonych liści selera,
  • 3 łyżki natki pietruszki,
  • 2 kostki magii 4 g każda.

 

  • Kluski :
  • 6 czubatych łyżek mąki pszennej,
  • 1 małe jajko,
  • 6 łyżek przegotowanej zimnej wody.

Sposób przygotowania:

Zupa rosołowa ze swojskimi kluseczkami

ETAP 1:

Zupa rosołowa ze swojskimi kluseczkami

Do garnka wlać dwa litry wody, dodać dobrze wymoczone porcje z gęsi (mam swoje) lub inne porcje jakie kto woli, wkroić dowolnie marchew i zagotować. Następnie zmniejszyć ogień zebrać powstałe szumowiny i dodać suszoną włoszczyznę, liście laurowe, ziela angielskie oraz przyprawę uniwersalną. Cały czas gotując na wolnym ogniu nadal zbierać szumowiny. W trakcie gotowania na wolnym ogniu dodać korzeń pietruszki oraz liście selera pokrojone drobniej. Całość gotować na bardzo wolnym ogniu do pełnej miękkości mięsa, (czym wolniej gotuje się wywar tym bardziej będzie przezroczysty i klarowny).

ETAP 2:

Zupa rosołowa ze swojskimi kluseczkami

W czasie, gdy wywar rosołowy gotuje się, a raczej pyrkocze na wolnym ogniu, przygotować kluski. Do salaterki wsypać mąkę, wbić całe jajko oraz wlać wodę. Całość dokładnie wymieszać widelcem do połączenia składników.

Gdy w wywarze rosołowym porcje są już wystarczająco miękkie włożyć opaloną na gazie lub ogniu cebulę oraz dodać kostki magii. Następnie na widelec nabierać malutką część ciasta i wkładać do gorącego rosołu do wykorzystania całego przygotowanego ciasta, pogotować z kluskami na wolnym ogniu do pełnej miękkości dodanych klusek.

ETAP 3:

Zupa rosołowa ze swojskimi kluseczkami

Gdy dodane kluseczki są już bardzo miękkie, wtedy dodać mrożoną lub świeżą natkę pietruszki, zamieszać i lekko zagotować. Jeżeli ktoś nie akceptuje w rosole czy zupach zieleniny, a właściwie włoszczyzny można ją pominąć (ja nie wyobrażam sobie zup bez dodatku np. natki pietruszki). Zagotowaną zupę zdjąć z ognia (dla większej ilości osób w rodzinie ilość składników na kluski wystarczy powiększyć czyli dodać większą ilość składników).

ETAP 4:

Zupa rosołowa z kluskami wyszła tak smaczna, że aż brali dokładki i nic nie zostało, aż się zdziwiłam. Taką zupę w czasie podawania można posypać świeżo zmielonym pieprzem naturalnym. Polecam na przeziębienie i nie tylko można również zrobić dodatkowo drugie danie ja nie robię, bo i tak, by nie zjedli nauczeni są do jednego dania obiadowego.