Kulinarna Chwila

Kulinarna Chwila

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1053]

Zupa rozgrzewająca polarna zorza

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 0/5 głosów: 0

W chłodne dni, częściej niż zwykle mamy ochotę na dania jednogarnkowe, rozgrzewające. To zatem idealne pierwsze danie lub pełny obiad, aromatyczna, sycąca oraz pożywna zupa, na którą każdy się skusi.

Zupa rozgrzewająca polarna zorza Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Zupa rozgrzewająca polarna zorza

 

Sposób przygotowania:

Zupa rozgrzewająca polarna zorza

I

Zupa Rozgrzewająca Polarna Zorza
Przygotowanie mięsa, mięso myjemy, osuszamy, kroimy, mieszamy z sola, mąką, musztardą i smażymy na rozgrzanym oleju.

1. Mięso myję, osuszam, usuwam błonki i kroję w kostkę. Mięso przekładam do miski, dodaję dwie łyżki mąki pszennej, sól oraz musztardę i dokładnie mieszam. Smażę na rozgrzanym oleju. Mięso po usmażeniu przekładam do garnka.

II

Zupa Rozgrzewająca Polarna Zorza
Przygotowanie grzybów, pieczarek, myjemy, kroimy i smażymy razem z cebulą.

2. Cebulę, czosnek obieram, drobno kroję i smażę na rozgrzanym oleju. Do warzyw dodaję, umyte, pokrojone w plasterki pieczarki. Dziesięć minut smażę i doprawiam pieprzem oraz solą.

III

Zupa Rozgrzewająca Polarna Zorza
Przygotowanie warzyw i łączenie z grzybami.

3. Papryki myję, usuwam nasiona, kroję w drobne paseczki. ogórki kroję w pół plasterki. Warzywa przekładam do grzybów i jeszcze dziesięć minut smażę, następnie przekładam do garnka z mięsem. Wszystko zalewam bulionem oraz sokiem z ogórków i gotuję.

IV

Zupa Rozgrzewająca Polarna Zorza

4. Zupę doprawiam paprykami, solą, dodaję listki laurowe, ziele angielskie oraz przecier pomidorowy.
5. Na koniec zagęszczam zupę mąką rozrobioną ze śmietaną, Pięć minut gotuję.

V

Zupa Rozgrzewająca Polarna Zorza

6. Gotowe, podaję z bułeczkami.
7. Smacznego.