szalonamonia

szalonamonia

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 843]

zupa rybna z kulkami ryżowymi

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Zupa rybna na orientalny sposób dla lubiących fuzję smaków

zupa rybna z kulkami ryżowymi

Składniki:

zupa rybna z kulkami ryżowymi

 

  • 400 gram filetów z dorsza
  • 200 gram ryżu basmanti
  • 150 gram groszku cukrowego
  • 1 łyżka ziaren sezamu
  • 4 szklanki bulionu warzywnego
  • 1 słoiczek pędów bambusu
  • 1 pęczek dymki ze szczypiorkiem
  • 1 papryczka chilli,
  • 1 łyżka startego imbiru
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki sok z cytryny,
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • sól
  • pieprz
  • szczypta curry

 

Sposób przygotowania:

zupa rybna z kulkami ryżowymi
Chilli oczyścić z nasion i drobno posiekać.Ryż zalać wodą i namaczać go kilka godzin,następnie ugotować go na pół surowo, tak aby się nie kleił.Sezam uprażyć na suchej patelni,wymiesząc z ryżem i octem balsamicznym. Z ryżu i sezamu uformować kulki, odstawić i przykryć je ściereczką.Bulion zagotowac ze szklanką wody, dodac imbir i posiekane chilli.Gotować razem ok 12 minut.Filety z dorsza opłukać, osuszyć i pociąć na kawałki,dodać do bulionu wraz z groszkiem cukrowym i osączonym z zalewy bambusem.Doprawic sokiem cytrynowym,curry, sosem sojowym, solą i pieprzem.Dymkę oczyścić i drobno posiekać.Na talerze przełożyć kulki ryżowe, zalac zupą i posypać dymką.