Zupa rybna z papryką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Paprykę opłukać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w cienkie paski. Cebulkę obrać, pokroić w kostkę, przesmażyć cebulę i paprykę na

Zupa rybna z papryką

Składniki:

Zupa rybna z papryką

 

  • 3-4 filety z białej ryby (może być morszczuk, mintaj dorsz, najlepiej pomieszać gatunki) – ryba może być zarówno świeża jak i mrożona
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła
  • 3 nieduże papryki: czerwona, żółta, zielona (lub 2 duże)
  • 1 cytryna
  • 1 cukinia
  • bulion naturalny lub z kostki
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziarnka ziela angielskiego
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • mały kawałek papryczki chili (dowolnie)
  • kilka gałązek zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • 1 białko

Sposób przygotowania:

Zupa rybna z papryką
Paprykę opłukać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w cienkie paski. Cebulkę obrać, pokroić w kostkę, przesmażyć cebulę i paprykę na maśle (nie rumienić), zalać bulionem (ok. 1 litra). Zagotować, przyprawić liściem laurowym, ziarnami ziela angielskiego, pokrojoną drobno papryczką chili, oraz skórką otartą z połowy cytryny. Dodać opłukaną rybę. Gotować 15 minut. Cukinię pokroić w półtalarki, jeśli jest bardzo gruba to w paski. Dodać do gotującej zupy, zagotować i gotować jeszcze przez 5 minut. Przyprawić sokiem z cytryny, solą, czerwoną słodką papryką, ew. pieprzem. Na koniec w spodeczku roztrzepać białko, wlać do zupy mieszając posuwistymi ruchami. Wyłowić liść i ziele angielskie. Posypać posiekaną zieloną pietruszką.