Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Zupa serowa szwajcarska

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

1 cebula 30 g masła 3/4 l mleka 1/8 l białego wina gałka muszkatołowa kromka ciemnego

Zupa serowa szwajcarska

Składniki:

Zupa serowa szwajcarska

 

Sposób przygotowania:

Zupa serowa szwajcarska
1 cebula
30 g masła
3/4 l mleka
1/8 l białego wina
gałka muszkatołowa
kromka ciemnego chleba
100 g startego ementalera
1/2 szkl śmietanki kremówki
pęczek szczypiorku
sól
biały pieprz
Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć, dodać mąkę, wymieszać. Rozprowadzić winem, wlać mleko. Doprawić pieprzem, solą i gałką muszkatołową. Dodać ser, podgrzewać aż się roztopi. Chleb pokroić w kostkę i podsmażyć na maśle. Do zupy domieszać delikatnie ubitą smietanę. Podawać w filiżankach z grzankami, posypaną siekanym szczypiorkiem.