Sposób przygotowania:
Zupa serowa szwajcarska
1 cebula
30 g masła
3/4 l mleka
1/8 l białego wina
gałka muszkatołowa
kromka ciemnego chleba
100 g startego ementalera
1/2 szkl śmietanki kremówki
pęczek szczypiorku
sól
biały pieprz
Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć, dodać mąkę, wymieszać. Rozprowadzić winem, wlać mleko. Doprawić pieprzem, solą i gałką muszkatołową. Dodać ser, podgrzewać aż się roztopi. Chleb pokroić w kostkę i podsmażyć na maśle. Do zupy domieszać delikatnie ubitą smietanę. Podawać w filiżankach z grzankami, posypaną siekanym szczypiorkiem.
30 g masła
3/4 l mleka
1/8 l białego wina
gałka muszkatołowa
kromka ciemnego chleba
100 g startego ementalera
1/2 szkl śmietanki kremówki
pęczek szczypiorku
sól
biały pieprz
Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć, dodać mąkę, wymieszać. Rozprowadzić winem, wlać mleko. Doprawić pieprzem, solą i gałką muszkatołową. Dodać ser, podgrzewać aż się roztopi. Chleb pokroić w kostkę i podsmażyć na maśle. Do zupy domieszać delikatnie ubitą smietanę. Podawać w filiżankach z grzankami, posypaną siekanym szczypiorkiem.
Gość
darek112