Sposób przygotowania:
Zupa serowa z chrupiącym boczkiem.
Do dużego garnka wlać wodę, włożyć oczyszczone i umyte jarzyny oraz wkładkę mięsną i przyprawy zapachowe. Gotować z 40 min. przecedzić przez sitko wywar do mniejszego garnka, dodać serki topione, zamieszać. Boczek pokroić w kostkę i usmażyć na chrupko na patelni. Wyjąc łyżką cedzakową, odsączyć i dodać do zupki. Czuszkę można wcześniej po umyciu i usunięciu nasion dodać do wywaru na 15 min. po wyjęciu posiekać i znowu zsunąć nożem do garnka. Doprawić zupę szczyptą soli o ile serki nie są słone oraz zmiażdżonymi ząbkami czosnku. Zamieszać zupę i nalewać do talerzy głębokich lub filiżanek do zup gęstych i kremów. Podawać z grzankami z chleba.