Sposób przygotowania:
Zupa serowa z czuszką i ziołami
Najpierw ugotować bulion na bazie warzyw, czy nawet sztuki mięsa, np. udko kurze, dodając przyprawy zpachowe, zioła suszone plus gałązkę świeżego lubczyku i strąk czuszki lub jalape- -no.
Gotować przez 45 min. pod przykryciem, a potem przecedzić wywar do innego mniejszego garnka przez sitko i przetrzeć warzywa z posiekaną na talarki czuszką pałką przez miękkie sitko lub zblendować.
Potem utrzeć sera żółtego z dziurami na tarce z grubymi oczkami i wymieszać z mąką i śmietanką 12 % widelcem lub trzepaczką rózgową i wlewać zawiesinę na wrzątek oraz zamieszać, by grudki się rozpuściły.
Na koniec wyłączyć i doprawić solą i pieprzem cytrynowym. Spróbować i nalewać do talerzy głębokich. Podawać z grzankami z czerstwego chleba lub groszkiem ptysiowym.
Gotować przez 45 min. pod przykryciem, a potem przecedzić wywar do innego mniejszego garnka przez sitko i przetrzeć warzywa z posiekaną na talarki czuszką pałką przez miękkie sitko lub zblendować.
Potem utrzeć sera żółtego z dziurami na tarce z grubymi oczkami i wymieszać z mąką i śmietanką 12 % widelcem lub trzepaczką rózgową i wlewać zawiesinę na wrzątek oraz zamieszać, by grudki się rozpuściły.
Na koniec wyłączyć i doprawić solą i pieprzem cytrynowym. Spróbować i nalewać do talerzy głębokich. Podawać z grzankami z czerstwego chleba lub groszkiem ptysiowym.
gotowanie