marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Zupa serowa z czuszką i ziołami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Zupy aromatyczne mają to do siebie,że są pyszne i można je dosmaczać na różne sposoby, nawet jeśli to zwykła pomidorówka. Serowe na bazie serków topionych, czy nawet tych zwykłych z dziurkami nie są gorsze smakowo od pozostałych.

Zupa serowa z czuszką i ziołami

Składniki:

Zupa serowa z czuszką i ziołami

  • 1,5 l. wody,
  • sztuka włoszczyzny,
  • udko kurze średnie lub szponder wołowy,
  • średnia czuszka,
  • gałązka świeżego lubczyku,
  • 8 g. mąki pszennej,
  • 1/2 szklanki śmietanki 12 %,
  • 25 dag. sera żółtego startego lub zamiast tego 2 serki topione naturalne lub ze szczypiorkiem,
  • zioła suszone,
  • 2-3 listki laurowe,
  • ziele angielskie,
  • sól,
  • pieprz cytrynowy
  • oraz grzanki lub groszek ptysiowy jako dodatek.

Sposób przygotowania:

Zupa serowa z czuszką i ziołami
Najpierw ugotować bulion na bazie warzyw, czy nawet sztuki mięsa, np. udko kurze, dodając przyprawy zpachowe, zioła suszone plus gałązkę świeżego lubczyku i strąk czuszki lub jalape- -no.

Gotować przez 45 min. pod przykryciem, a potem przecedzić wywar do innego mniejszego garnka przez sitko i przetrzeć warzywa z posiekaną na talarki czuszką pałką przez miękkie sitko lub zblendować.

Potem utrzeć sera żółtego z dziurami na tarce z grubymi oczkami i wymieszać z mąką i śmietanką 12 % widelcem lub trzepaczką rózgową i wlewać zawiesinę na wrzątek oraz zamieszać, by grudki się rozpuściły.

Na koniec wyłączyć i doprawić solą i pieprzem cytrynowym. Spróbować i nalewać do talerzy głębokich. Podawać z grzankami z czerstwego chleba lub groszkiem ptysiowym. 

gotowanie


Tagi:

sery zioła ser