marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Zupa serowa z kurczakiem i grzybami.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 1

Kurczaka opłukać dokładnie i włożyć do dużego garnka z wodą,dodać włoszczyznę,namoczone grzyby.Gotować godzinę.Odcedzić,zaprawić.Doprawiać.

Zupa serowa z kurczakiem i grzybami.

Składniki:

Zupa serowa z kurczakiem i grzybami.

 

  • 1cały kurczak,
  • sztuka włoszczyzny(por,marchew,korzeń pietruszki),
  • garść suszonych i namoczonych grzybów,leśnych(maślaki,koźlarze),
  • duża cebula,
  • 2 łyżki oleju do smażenia,
  • 3 serki topione naturalne lub z dodatkami,np.pieprzowe,
  • 3 listki laurowe,
  • 6 kulek ziela angielskiego,
  • sól morska,
  • 1/4 szklanki śmietanki"Łowickiej",
  • szczypta ziół(oregano,lubczyk),
  • 1,5l.wody.

 

Sposób przygotowania:

Zupa serowa z kurczakiem i grzybami.
Kurczaka przed gotowaniem opłukać w bieżącej wodzie,włożyć do garnka z wodą,dodając również oczyszczoną,opłukaną włoszczyznę,suszone i namoczone dzień wcześniej grzyby.Cebulę obrać,opłukać,posiekać i zeszklić na oleju.Kurczaka z włoszczyzną po obgotowaniu wyjąć,podzielić na części,obrać z mięsa i połowę mięsa odłożyć,a część obsmażyć na oleju i wraz z cebulą dać do wywaru rosołowego.Grzyby po wyjęciu,pokroić na paski i wrzucić z ziołami ponownie do wywaru.Następnie dodać do garnka pokrojone serki topione smakowe i zamieszać,aby nie kleiły się do dna garnka.Potem zaprawić zupę śmietaną,a na koniec wyłączyć palnik.Zupę doprawić solą morską i dodać pieprzu jeśli nie jest wystarczająco ostra,ale tylko szczyptę.Zamieszać i nalewać zupę do filiżanek do zup lub talerzy.Podawać z grzankami wedle gustu.