Sposób przygotowania:
Zupa pieczarkowa Eli gotowana na maśleprzygotowanie składników
Marchewki obrać, opłukać i zetrzeć na tarce z dużymi oczkami.
przygotowanie składników cd
Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę. Zalać ziemniaki wodą i odstawić.
przygotowanie składników cd
Pieczarki oczyścić i pokroić w pół plastry.
przygotowanie składników cd
Cebule obrać z łupinek i pokroić w kostkę.
przygotowanie składników cd
Przygotować 100 g masła i przekroić na dwie połówki.
przygotowanie składników cd
Przygotować liście laurowe, ziele angielskie i mąkę.
przygotowanie zupy
Na patelni roztopić połowę masła, dodać pieczarki i cebulę. Całość oprószyć solą,pieprzem i usmażyć.
przygotowanie zupy cd
Do pieczarek wlać trzy litry wody, dodać liście laurowe, ziele angielskie i zagotować. Dodać marchewkę, ziemniaki, uzupełnić wodą z ziemniaków i gotować aż wszystko będzie miękkie. Resztę masła roztopić w rondlu, dodać mąkę i zasmażyć. Dodać zasmażkę do zupy i zagotować. Śmietanę wlać do osobnego garnka, dodać gorącą zupę,wymieszać i wlać do garnka z zupą. Zupę doprawić maggi do smaku.
Smacznego!