Sposób przygotowania:
Barszcz czerwonyprzygotowanie
Buraki obieramy i myjemy, a następnie ścieramy na dużych oczkach tarki ( ja posiłkuję się robotem)
Zalewamy wodą, dodajemy sól i kminek i gotujemy 15 minut.
Odcedzamy, ale buraki i szklankę wywaru odlewamy i zostawiamy- przyda się do następnego przepisu.
Gotujemy wywar mięsny - wszystkie składniki przekładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy-u mnie to kolejne 15 minut ale tylko dlatego ze gotuję w szybkowarze.
Jeżeli nie macie to gotujecie do miękkości warzyw
Odcedzamy,
Do wywaru wlewamy około 5 szklanek wywaru z buraka i zagotowujemy.
Doprawiamy solą pieprzem i czosnkiem,
Wyłączamy i dodajemy szklankę kiszonego soku z buraków- jeżeli macie mało właśne to można więcej, ale ważne żeby go już nie gotować.
Podajemy świątecznie z krokietami lub uszkami , lub z ugotowaną białą fasolką lub (próbowaliście?) z wytrawnymi naleśnikami pokrojonymi na nieco grubszy makaron.
Smacznego:)