reanja

reanja

Złoty Ekspert
[Przepisów: 671]

Barszcz czerwony

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Barszcz świąteczny ale nie postny bo na wędzonce- taki lubimy najbardziej, a z krokietami możemy często jeść.

Barszcz czerwony

Składniki:

Barszcz czerwony

 

  • Składniki:
  • 1,200 kg buraków
  • 1,5 l wody
  • łyżka nasion kminku
  • 1 płaska łyżeczka soli

 

Sposób przygotowania:

Barszcz czerwony

przygotowanie

Barszcz czerwony
buraki ścieram, bo zwyczajnie szybciej sie gotują

Buraki obieramy i myjemy, a następnie ścieramy na dużych oczkach tarki ( ja posiłkuję się robotem)

Zalewamy wodą, dodajemy sól i kminek i gotujemy 15 minut.

Odcedzamy, ale buraki i szklankę wywaru odlewamy i zostawiamy- przyda się do następnego przepisu.

Gotujemy wywar mięsny - wszystkie składniki przekładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy-u mnie to kolejne 15 minut ale tylko dlatego ze gotuję w szybkowarze.

Jeżeli nie macie to gotujecie do miękkości warzyw

Odcedzamy,

Do wywaru wlewamy około 5 szklanek wywaru z buraka i zagotowujemy.

Doprawiamy solą pieprzem i czosnkiem,

Wyłączamy i dodajemy szklankę kiszonego soku z buraków- jeżeli macie mało właśne to można więcej, ale ważne żeby go już nie gotować.

Podajemy świątecznie z krokietami lub uszkami , lub z ugotowaną białą fasolką lub (próbowaliście?) z wytrawnymi naleśnikami pokrojonymi na nieco grubszy makaron.

Smacznego:)