Editha

Editha

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 244]

Zupa serowo-warzywna zagęszczana kaszą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Moja córcia bardzo lubi tą zupkę.

Zupa serowo-warzywna zagęszczana kaszą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zupa serowo-warzywna zagęszczana kaszą

 

  • 2 l bulionu (warzywny, drobiowy)
  • 0,3 kg ulubionej mieszanki warzywnej (u mnie warzywa na patelnie)
  • 200g serka topionego o dowolnym smaku ( u mnie czysty)
  • 4 łyżki kaszy manny
  • natka pietruszki
  • 2 łyżki śmietany 12%
  • sól
  • pieprz
  • liść laurowy

Sposób przygotowania:

Zupa serowo-warzywna zagęszczana kaszą
Do garnka wlewamy bulion, powoli doprowadzamy do wrzenia. Kiedy się gotuje dodajemy warzywa, liść laurowy oraz pieprz. Jak warzywa są już miękkie, wywar przecedzamy. Liść laurowy wyrzucamy a warzywa z odrobiną wywaru blenderujemy. Wywar stawiamy na gaz i dodajemy serek topiony, mieszamy do rozpuszczenia. Kiedy serek się rozpuści, dodajemy kaszę mannę i energicznie mieszamy, żeby nie powstały kluchy. Do zupki dodajemy zblenderowane warzywa i śmietanę. Powoli zagotowujemy, wyłączamy gaz. Ewentualnie doprawiamy solą i natką pietruszki.
Zupa serowo-warzywna zagęszczana kaszą
W garnku zagotowujemy bulion i dodajemy warzywa
Zupa serowo-warzywna zagęszczana kaszą
Warzywa z zupy blenderujemy z dodatkiem wywaru
Zupa serowo-warzywna zagęszczana kaszą
Do gorącego wywaru dodajemy serek topiony
Zupa serowo-warzywna zagęszczana kaszą
Do zupy wraz serkiem dodajemy kaszę mannę i mieszamy, żeby nie powstały kluchy