olciap6

olciap6

Kuchcik
[Przepisów: 1]

Zupa śledziowa z ziemniakami w mundurkach

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zupa śledziowa z ziemniakami w mundurkach idealna na wielkanocne święta !!! Na jej przygotowanie potrzeba może trochę więcej czasu niż na inne przysmaki, za to naprawdę warto ten czas poświęcić.

Zupa śledziowa z ziemniakami w mundurkach

Składniki:

Zupa śledziowa z ziemniakami w mundurkach

 

  • ok. 0,75 kg płatów śledziowych ala matias,
  • 3 duże cebulki,
  • 3 opakowania śmietany najlepiej 12 % - 400 ml,
  • 3-4 liście laurowe,
  • 7 ziarenek ziela angielskiego,
  • 2 litry wody,
  • 3 łyżki octu,
  • na czubek łyżeczki pieprzu,
  • 6 łyżek cukru

 

 

Sposób przygotowania:

Zupa śledziowa z ziemniakami w mundurkach
Płaty śledziowe należy najpierw namoczyć ok. 1 godz. , następnie wypłukać i osuszyć. Wodę ugotować z liśćmi laurowymi i ziarenkami ziela angielskiego. Cebulkę obrać i pokroić w półcentymetrowe plasterki. Gdy woda zacznie się gotować należy wrzucić cebulę i gotować jeszcze ok. 8-9 minut. Powstały wywar trzeba odstawić do całkowitego wystygnięcia.Śmietanę wlać do naczynia. Dodać do śmietany cukier, ocet, pieprz i ostygnięty wywar. Wszystko dokładnie wymieszać.Przyprawić do smaku, można jeszcze dodać cukru lub pieprzu. Na koniec dodać do tego śledzie pokrojone w 2 cm kawałeczki, a następnie wszystko wymieszać. Odstawić do lodówki na 2-3 godziny. Najlepiej smakują podawane z gotowanymi w mundurkach młodymi ziemniaczkami. Zupka śledziowa będzie smakowała jeszcze lepiej gdy postoi w lodówce kilka godzin dłużej i się przegryzie. Smacznego !!

Tagi:

ziemniaki