Sposób przygotowania:
Zupa śledziowa z ziemniakami w mundurkach
Płaty śledziowe należy najpierw namoczyć ok. 1 godz. , następnie wypłukać i osuszyć. Wodę ugotować z liśćmi laurowymi i ziarenkami ziela angielskiego. Cebulkę obrać i pokroić w półcentymetrowe plasterki. Gdy woda zacznie się gotować należy wrzucić cebulę i gotować jeszcze ok. 8-9 minut. Powstały wywar trzeba odstawić do całkowitego wystygnięcia.Śmietanę wlać do naczynia. Dodać do śmietany cukier, ocet, pieprz i ostygnięty wywar. Wszystko dokładnie wymieszać.Przyprawić do smaku, można jeszcze dodać cukru lub pieprzu. Na koniec dodać do tego śledzie pokrojone w 2 cm kawałeczki, a następnie wszystko wymieszać. Odstawić do lodówki na 2-3 godziny. Najlepiej smakują podawane z gotowanymi w mundurkach młodymi ziemniaczkami. Zupka śledziowa będzie smakowała jeszcze lepiej gdy postoi w lodówce kilka godzin dłużej i się przegryzie. Smacznego !!