klemens

klemens

Szef Kuchni
[Przepisów: 69]

Zupa szczawiowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Doskonała i zdrowa kremowa zupa.

Zupa szczawiowa

Składniki:

Zupa szczawiowa

 

Sposób przygotowania:

Zupa szczawiowa
Myjemy skrzydełka. Ziemniaki, marchewkę i pietruszkę obieramy i myjemy a następnie ziemniaki kroimy w kostkę a marchewkę i pietruszkę ścieramy na tarce z grubymi oczkami. Wszystko to wrzucamy do garnka zalewamy wodą i sypiemy wegetę. Gdy bulion jest już gotowy i warzywa są miękkie dodajemy pokrojone w paski liście szczawiu zaprawiamy delikatnie mąka i gotujemy na małym ogniu jeszcze kilka minut doprawiając do smaku . Po wyłączeniu zupy dodajemy posiekany koper, masło oraz pokrojone w paski jajka a na koniec zaprawiamy śmietaną. Smacznego.