katarzynka455

katarzynka455

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1652]

Zupa szczawiowa z makaronem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Zupa o trochę kwaskowym smaku, smaczna podana z makaronem. Można dodać gotowane jajko albo też można bardziej zagęścić. Zupę ugotowałam na mięsie ale można wykorzystać pozostały od obiadu rosół.

Zupa szczawiowa z makaronem Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Zupa szczawiowa z makaronem

 

  • skrzydełka kurczaka 3 szt
  • żeberka wieprzowe 2 szt
  • marchew 1 szt
  • natka pietruszki 1 pęczek
  • por 2 średnie liście
  • szczaw 1 duża garść
  • masło 1 łyżka
  • śmietana ok2 łyżki
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Zupa szczawiowa z makaronem
Mięso oczyszczamy, myjemy, zalewamy wodą i stawiamy do gotowania.

Dodajemy obraną marchew, opłukaną natkę pietruszki i liście pora. Szczaw przebieramy, płuczemy i drobno kroimy.

Przekładamy do rondla albo małego garnka i dusimy na maśle aż się rozpadną listki. Dodajemy do rosołu, doprawiamy do smaku a na koniec dodajemy śmietanę(można jej dodać więcej).

Podajemy z ugotowanym makaronem.
Zupa szczawiowa z makaronem
Szczaw przebieramy, płuczemy i drobno kroimy a następnie dusimy na maśle.
Zupa szczawiowa z makaronem
Zupę przyprawiamy do smaku i dodajemy śmietanę.
Zupa szczawiowa z makaronem
Makaron gotujemy, przelewamy wodą , osączamy i nakładamy na talerze.