Sposób przygotowania:
Zupa szparagowaEtap 1
Marchewkę, pietruszkę i seler obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Etap 2
Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w niezbyt dużą kostkę.
Etap 3
Szparagi pozbawić twardych, zdrewniałych końcówek, obrać i pokroić na ok. 2 cm kawałki.
Etap 4
Cebulę pokroić w kostkę, por oczyścić i drobno pokroić. Cebulę i por zeszklić na oleju.
Etap 5
Dodać warzywa korzeniowe i ziemniaki. Podsmażać razem 2-3 minuty co chwilę mieszając.
Etap 6
Warzywa zalać bulionem (użyłam bulionu z liściem laurowym i zielem angielskim), zagotować. Gotować do miękkości wszystkich warzyw.
Etap 7
Dodać szparagi, gotować jeszcze 2-3 minuty.
Etap 8
Do zupy dodać śmietanę, dokładnie wymieszać. Zupę doprawić do smaku pieprzem, gałką muszkatołową i, w razie potrzeby, odrobiną soli lub przyprawy uniwersalnej.
Mniam1