SUPERPRZEPIS

Zupa szparagowa

  • 1
         
ocena: 4/5 głosów: 8
Zupa szparagowa

Pyszna, lekka zupka przygotowana z dodatkiem białych szparagów... Sezon szparagowy w pełni, więc tym razem postanowiłam wykorzystać je w ten sposób.

Składniki:

Zupa szparagowa

 

Sposób przygotowania:

Zupa szparagowa

Etap 1

Zupa szparagowa
Warzywa korzeniowe obrane i starte na tarce o dużych oczkach.

Marchewkę, pietruszkę i seler obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach.

Etap 2

Zupa szparagowa
Obrane umyte i pokrojone w kostkę ziemniaki.

Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w niezbyt dużą kostkę.

Etap 3

Zupa szparagowa
Pozbawione twardych końcówek obrane i pokrojone szparagi.

Szparagi pozbawić twardych, zdrewniałych końcówek, obrać i pokroić na ok. 2 cm kawałki.

Etap 4

Zupa szparagowa
Pokrojona cebula i por zeszklone na rozgrzanym oleju.

Cebulę pokroić w kostkę, por oczyścić i drobno pokroić. Cebulę i por zeszklić na oleju.

Etap 5

Zupa szparagowa
Warzywa korzeniowe i ziemniaki dodane do pora z cebulą i podsmażone.

Dodać warzywa korzeniowe i ziemniaki. Podsmażać razem 2-3 minuty co chwilę mieszając.

Etap 6

Zupa szparagowa

Warzywa zalać bulionem (użyłam bulionu z liściem laurowym i zielem angielskim), zagotować. Gotować do miękkości wszystkich warzyw.

Etap 7

Zupa szparagowa

Dodać szparagi, gotować jeszcze 2-3 minuty.

Etap 8

Zupa szparagowa

Do zupy dodać śmietanę, dokładnie wymieszać. Zupę doprawić do smaku pieprzem, gałką muszkatołową i, w razie potrzeby, odrobiną soli lub przyprawy uniwersalnej.