Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Zupa szparagowa z pomidorami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Zupę szparagową podawać z grzankami lub groszkiem ptysiowym.

Zupa szparagowa z pomidorami

Składniki:

Zupa szparagowa z pomidorami

 

Sposób przygotowania:

Zupa szparagowa z pomidorami
Szparagi umyć, oczyścić, związać i gotować przez 20 minut w osolonej wodzie z dodatkiem cukru. Włoszczyznę obrać i razem z mięsem i kostką rosołową ugotować w 4 szkl wody. Z ugotowanych szparagów obrać skórki, wyrzucić, odciąć główki, odłożyć a resztę zmiksować z połową wywaru. Z mąki i masła zrobić białą zasmażkę, wymieszać ze śmietanką i pozostałym przecedzonym wywarem, połączyć ze zmiksowanymi szparagami i gotować około 5-8 minut. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Na talerze rozłożyć główki szparagów i ugotowane mięso z kurczaka, zalać zupą, posypać pokrojonymi pomidorami i groszkiem ptysiowym lub grzankami.