kuchenny świat

kuchenny świat

Złoty Ekspert
[Przepisów: 971]

Zupa szparagowo - cukiniowa z białą kiełbaską

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na wiosenną i lekką zupę. Przygotowana z białymi szparagami, cukinią, mrożoną kolorową marchewką, białą kiełbaską. Polecam.

Zupa szparagowo - cukiniowa z białą kiełbaską Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Zupa szparagowo - cukiniowa z białą kiełbaską

 

  • 1 pęczek białych szparagów
  • 1/2 średniej cebuli
  • 1/2 średniej cukinii
  • 2 ziemniaki
  • 1 łyżka masła
  • 10 dag mrożonej marchewki ( żółtej i czerwonej )
  • 3 białe kiełbaski
  • 3 szklanki wody
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • 1 łyżka pokrojonego koperku

Sposób przygotowania:

Zupa szparagowo - cukiniowa z białą kiełbaską
Warzywa myjemy i osuszamy na papierowym ręczniku. Cebulę obieramy z łusek i kroimy w kosteczkę. W garnku rozpuszczamy masło i wkładamy pokrojoną cebulę, smażymy na złoty kolor. Dolewamy wodę i zagotowujemy. W międzyczasie obieramy ziemniaki i kroimy w kostkę, myjemy i wkładamy do garnka. 

Szparagi myjemy i obieramy ze skórki, kroimy na nieduże kawałki. Cukinię myjemy i wycieramy, kroimy w pół plastry i dodajemy razem ze szparagami do gotujących się ziemniaków. Gotujemy około 10 minut i wkładamy białą kiełbaskę, mrożoną marchewkę. 

Gotujemy do miękkości i doprawiamy do smaku przyprawami, koncentratem pomidorowym, pokrojonym koperkiem i razem zagotowujemy.
Zupa szparagowo - cukiniowa z białą kiełbaską
Umytą i osuszoną cukinię kroimy w półplastry.
Zupa szparagowo - cukiniowa z białą kiełbaską
Do gotujących się ziemniaków dodajemy szparagi i cukinię.
Zupa szparagowo - cukiniowa z białą kiełbaską
Następnie wkładamy białą kiełbasę i mrożoną marchewkę.