jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Zupa szparagowobakłażanowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Mając pół paczki szparagów dołożyłam bakłażana i tak oto powstała całkiem smaczna, zdrowa zupka.

Zupa szparagowobakłażanowa Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Zupa szparagowobakłażanowa

 

 

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Zupa szparagowobakłażanowa
Szparagi myjemy, odłamujemy czubki i umieszczamy je na sicie pasującym do garnka. Dolne części szparagów wkładamy do garnka. Bakłażana kroimy w niewielkie części, dodajemy je do szparagów. Zalewamy bulionem, dodajemy obrany czosnek, pół łyżeczki cukru i szczyptę soli - gotujemy do miękkości. Nad zupą umieszczamy czubki szparagów i gotujemy je w parze. Zupę miksujemy za pomocą blendera po czym przecieramy przez sito. Zawartość sita wyrzucamy, a zupę umieszczamy w garnku na małym ogniu. Zaprawiamy zupę śmietanką uprzednio ją hartując. Jeśli lubimy gęstą zupę dodajemy łyżeczkę mąki. Doprawiamy zupę pieprzem do smaku oraz solą , jeśli trzeba. Zupę podajemy na gorąco udekorowaną czubkami szparagów, posypaną papryką słodką i ostrą w dowolnej proporcji. Jeśli lubimy ostro jeść użyjemy więcej ostrej. Możemy podać ją z grzankami, groszkiem ptysiowym lub świeżym, domowym chlebem.
Zupa szparagowobakłażanowa
Dolne części szparagów wkładamy do garnka. Bakłażana kroimy w niewielkie części, dodajemy je do szparagów.
Zupa szparagowobakłażanowa
Zupę miksujemy za pomocą blendera po czym przecieramy przez sito.