xxKatherinee

xxKatherinee

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 99]

Zupa szpinakowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Zupa szpinakowa zabielana, gotowana z mrożonych liści szpinaku. Kulinarny debiut w mojej kuchni, przypadł do gustu domownikom, nawet temu najmłodszemu ;)

Zupa szpinakowa Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zupa szpinakowa

 

Sposób przygotowania:

Zupa szpinakowa
Cebulę i pora oczyszczam i kroję w cieniutkie paseczki, dodaję czosnek przeciśnięty przez praskę i marchew (startą na tarce o średnich oczkach). W średniej wielkości garnku rozgrzewam masło i podsmażam na nim pokrojone warzywa. Do warzyw wlewam wcześniej przygotowany bulion warzywny. Doprawiam liściem laurowym, zielem angielskim i pieprzem. Po zagotowaniu bulionu, dodaję do niego mrożone liście szpinaku, całość gotuję ok. 20min Dodaję śmietanę kremówkę. Doprawiam do smaku solą, mielonych pieprzem i curry. Podaję z wcześniej ugotowanymi w osolonej wodzie ziemniakami.
Zupa szpinakowa
Etap 1 Podsmażone warzywa zagotowuję w bulionie
Zupa szpinakowa
Etap 2 Do bulionu dodaję liście szpinaku, gotuję.
Zupa szpinakowa
Etap 3 Rozrabiam śmietanę z niewielką ilością zupy
Zupa szpinakowa
Etap 4 Zupę zabielam i zagotowuję. Podaję z ziemniakami

Tagi:

szpinak