Sposób przygotowania:
Zupa szpinakowa
Marchewkę mini zalewamy ok. ½ l wywaru, dodajemy masło i ¼ łyżeczki soli; całość gotujemy do miękkości (marchewki powinny być miękkie ale jędrne). Szpinak zalewamy ok. ½ l wywaru dodajemy ½ łyżeczki soli, gotujemy aż brykiety szpinakowe się rozpadną. Dodajemy do szpinaku przeciśnięty przez praskę czosnek. Szpinak miksujemy. Do szpinaku wlewamy wywar z gotowania marchewki oraz pozostały wywar z kurczaka zostawiając 100 ml wywaru. Całość doprowadzamy do wrzenia i wlewamy wymieszany pozostały wywar z 200 ml śmietanki z 1 łyżką mąki, chwilę gotujemy. Zupę doprawiamy do smaku solą, pieprzem i świeżo tartą gałką muszkatołową. Doprowadzamy do wrzenia i zestawiamy z pieca. Na suchej patelni prażymy ziarna słonecznika. Jogurt naturalny mieszamy z pozostałą słodką śmietanką. Na talerz wykładamy mini marchewkę tworząc stożek i wlewamy zupę szpinakową, posypujemy prażonymi ziarnami słonecznika i robimy białe wzorki jogurtowo-śmietanowe. Na marchewce kładziemy gałązkę pietruszki. SMACZNEGO!