SUPERPRZEPIS

Zupa tajska z kurczakiem i mlekiem kokos

         
ocena: 4/5 głosów: 7
Zupa tajska z kurczakiem i mlekiem kokos

Rozgrzewająca i sycąca zupa z kurczakiem , warzywami i mlekiem kokosowym.

Składniki:

Zupa tajska z kurczakiem i mlekiem kokos

 

  • filet z kurczaka - ok. 300 g
  • mleko kokosowe - ok. 200 ml
  • cebula dymka - 2 szt
  • czosnek - 2 ząbki
  • marchew - 150 g
  • szczypiorek - 1 pęczek
  • papryka ostra np. piri - piri - 2 szt
  • kurkuma - 1 szczypta
  • sól , pieprz - do smaku
  • sos sojowy - do smaku
  • olej - 2 łyżki

 

Sposób przygotowania:

Zupa tajska z kurczakiem i mlekiem kokos
Kurczaka oczyszczamy , kroimy w paseczki. Cebulę i czosnek siekamy. Papryczki kroimy w drobniutkie paseczki. W garnku rozgrzewamy olej.Wrzucamy cebulkę , czosnek i papryczki. Chwilkę razem smażymy uważając , by czosnek się nie przypalił! Dodajemy mięso , chwilę podsmażamy i zalewamy ok. 800 ml wody. Dodajemy sól , pieprz , kurkumę i pokrojoną w plasterki marchew. Gotujemy razem ok. minut mieszając od czasu do czasu. Kiedy już marchew i mięso zmiękną dodajemy mleko kokosowe. Doprawiamy do smaku i gotujemy razem ok. 5-7 minut. Przed podaniem posypujemy posiekanym szczypiorkiem!