montajka

montajka

Szef Kuchni
[Przepisów: 49]

Zupa Wan-Tan

  • 10
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Wan-Tan tak nazywają się pierogi chińskie, które smaży się w oleju lub gotuje w rosole.

Zupa Wan-Tan

Składniki:

Zupa Wan-Tan

 

  • Pół kurczaka
  • warzywa rosołowe
  • sól, pieprz
  • szczypiorek

 

 

 

Sposób przygotowania:

Zupa Wan-Tan
Z składników ugotować rosół. Zrobić wantany: mąkę ryżową zalać 150 ml gorącej wody i odstawić na 20 min. Po tym czasie dodać mąkę pszenną, sól i ewentualnie wodę. Wyrobić ciasto pierogowe. Odstawić na 30 min. W tym czasie mięso z kurczaka pomielić dodać siekanego szczypiorku, mąkę ziemniaczaną i przyprawy. Ciasto rozwałkować na bardzo cieńko (do przezroczystości). Wycinać kwadraty 12 x 12 cm. Z farszu formować kulki kłaść na środku kwadratów. Boki zawiłamy ku górze i ciasto skręcamy u nasady kulki. Tak że powstaje sakiewka albo woreczek. Wan-tany krótko gotujemy w rosole. Podajemy na talerzu wraz z zupą. Posypujemy odrobiną szczypiorku.