Zgobisz

Zgobisz

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 402]

Zupa z brukselki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Brukselka jest w dalszym ciągu niedocenianym warzywem, a szkoda, bo warto ją jeść ze względu na wiele cennych dla naszego organizmu wartości odżywczych.

Zupa z brukselki

Składniki:

Zupa z brukselki

 

  • 800 g. brukselki (świeża)
  • 2 kostki bulionu na żeberkach
  • kawałek pietruszki (korzeń)
  • kawałek selera (korzeń)
  • 1 por
  • 3 duże marchewki
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1/2 łyżeczki kminku (całego)
  • 1/2 łyżeczki tymianku (suszony)
  • 1/2 łyżeczki estragonu (suszony)
  • masło (do zasmażki)
  • mąka (do zasmażki)
  • 3 łyżki śmietany
  • natka pietruszki (posiekać)
  • przyprawy: sól / pieprz

Sposób przygotowania:

Zupa z brukselki
► Marchewkę, seler, pietruszkę i por obrać, umyć, zalać wodą, posolić i pieprzyć, dodać kminek, kostki bulionu i gotować aż warzywa będą miękkie. Warzywa usunąć, tylko marchewkę ugnieść widelcem i spowrotem wrzucić do zupy.

► Brukselkę opłukać, usuwając równocześnie pożółkłe lub uszkodzone liście i naciąć na krzyż na czubku, dzięki czemu pozbędziemy się goryczy. Brukselkę wrzucić do garnka z zupą, dodać tymianek, estragon, koncentrat pomidorowy i gotować do jej miękkości.

► Z mąki i masła zrobić zasmażkę, wlać do zupy, posypać natką pietruszki i zagotowć. Na końcu wlać do zupy śmietanę i zupę można rozlać na talerze, posypując białym pieprzem do smaku.