Sposób przygotowania:
Zupa z brukselki
► Marchewkę, seler, pietruszkę i por obrać, umyć, zalać wodą, posolić i pieprzyć, dodać kminek, kostki bulionu i gotować aż warzywa będą miękkie. Warzywa usunąć, tylko marchewkę ugnieść widelcem i spowrotem wrzucić do zupy.
► Brukselkę opłukać, usuwając równocześnie pożółkłe lub uszkodzone liście i naciąć na krzyż na czubku, dzięki czemu pozbędziemy się goryczy. Brukselkę wrzucić do garnka z zupą, dodać tymianek, estragon, koncentrat pomidorowy i gotować do jej miękkości.
► Z mąki i masła zrobić zasmażkę, wlać do zupy, posypać natką pietruszki i zagotowć. Na końcu wlać do zupy śmietanę i zupę można rozlać na talerze, posypując białym pieprzem do smaku.
► Brukselkę opłukać, usuwając równocześnie pożółkłe lub uszkodzone liście i naciąć na krzyż na czubku, dzięki czemu pozbędziemy się goryczy. Brukselkę wrzucić do garnka z zupą, dodać tymianek, estragon, koncentrat pomidorowy i gotować do jej miękkości.
► Z mąki i masła zrobić zasmażkę, wlać do zupy, posypać natką pietruszki i zagotowć. Na końcu wlać do zupy śmietanę i zupę można rozlać na talerze, posypując białym pieprzem do smaku.