cris

cris

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 354]

Zupa warzywna z ciecierzycą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Odżywcza i rozgrzewająca zupa ,która doskonale smakuje szczególnie zimową porą.

Zupa warzywna z ciecierzycą Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Zupa warzywna z ciecierzycą

 

  • 1 szklanka ugotowanej ciecierzycy
  • ok.600 ml wody
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 marchewka
  • kawałek selera naciowego
  • 2 ziemniaki
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
  • 1/2 łyżeczki papryki ostrej
  • 1/4 łyżeczki imbiru
  • 1/4 łyżeczki kurkumy
  • 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • zielona pietruszka lub kolendra do dekoracji
  • sól i pieprz do smaku

 

  • oraz
  • kuleczki z ciasta francuskiego/lub ptysiowego/

Sposób przygotowania:

Zupa warzywna z ciecierzycą
-Warzywa dokładnie umyć i pokroić w kostkę,wodę zagotować. -W dużym garnku rozgrzać oliwę, wrzucić posiekany czosnek i cebulę, chwilę podsmażyć. -Dodać pokrojone warzywa, zamieszać i dusić ok.2-3 min. -Wlać wodę, przykryć garnek i gotować do miękkości warzyw. -Do ugotowanych warzyw wsypać ziarna ciecierzycy. -Dodać przecier pomidorowy, przyprawy, doprawić do smaku solą i pieprzem. -Podawać z kuleczkami z ciasta francuskiego lub ptysiowego, udekorować zieloną pietruszką lub kolendrą. Gęstość zupy można dowolnie uregulować dolewając przegotowanej wody. Do zupy wykorzystałam gotową ciecierzycę ze słoika,ale można ugotować ją samodzielnie po kilkunastogodzinnym namoczeniu w wodzie.
Zupa warzywna z ciecierzycą
Warzywa pokrojone w kostkę poddusić na oliwie a nastepnie zalać wodą i gotować do miekkości.
Zupa warzywna z ciecierzycą
Do miękkich warzyw dodać ugotowaną ciecierzycę.
Zupa warzywna z ciecierzycą
Zupę doprawić do smaku i podawac z kuleczkami ptysiowymi lub z ciasta francuskiego.