Sposób przygotowania:
Zupa wiosenna 4
W pierwszej kolejności należy przygotować niezbędne składniki na zupę jarzynową. Następnie przygotować warzywa, oraz kapustę, z warzyw usunąć części niejadalne, zdrewniałe, wierzchnie liście, uszkodzone i nadpsute części, a następnie umyć warzywa dokładnie pod bieżącą wodą. Kapustę drobno poszatkować przy pomocy noża. Zagotować wodę i do garnka wrzucić kapustę, rozdrobnioną marchew, pietruszkę, seler oraz inne warzywa- wedle uznania. Dodać ziele angielskie, pieprz, kminek mielony, liść laurowy i ząbek czosnku. Gotować na wolnym ogniu i dodać wcześniej przygotowane mięso: skrzydełka i wołowinę. Dodać sól do smaku, zioła prowansalskie, bazylię i oregano. Gotować do momentu, aż kapusta oraz mięso będą miękkie. Dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i dalej gotować do miękkości. Gotować całość do miękkości, w razie konieczności można doprawić do smaku. Porcjować zupę do talerzy posypując posiekaną drobno zieleniną.