wedith1

wedith1

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 300]

Zupa z boczkeim i kiełkami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Pyszna , pikantna, rozgrzewająca zupka! Polecam!

Zupa z boczkeim i kiełkami

Składniki:

Zupa z boczkeim i kiełkami

 

  • 30 dag wędzonego boczku
  • 25dag pieczarek
  • puszka fasoli czerwonej
  • słoiczek kiełków fasoli
  • 1 mała cebula
  • 1 łyżka przecietu pomidorowego
  • 1 duży ząbek czosnku
  • sól, pieprz
  • chilli w płatkach
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • ziele angielskie, liść laurowy
  • kostka (bulion na wędzonym boczku)
  • 1-1,5 l wrzatku
  • pietruszka lub kolendra do dekoracji
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Zupa z boczkeim i kiełkami
Boczek kroimy w kostkę, cebulkę w kosteczkę, czosnek w plastry, pieczarki w grube plastry.

Podsmażamy boczek na łyzce oleju, dodajemy cebulę, czosnek, smazymy ok 5 minut, w tym czasie na osobnej patelni podsmażamy pieczarki.

Do podsmazonego boczku dodajemy przecier pomidorowy, mieszamy dokładnie i smażymy jeszcze 3 minuty, zalewamy boczek przygotowany m bulionem z kostki (na wędzonym boczku), dodajemy pieczarki, przyprawiamy dużą iloscia pieprzu i chilli, dodajemy ziele angielskie i liść laurowy, dusimy ok 10 minut.
Pod koniec dodajemy odsączoną fasolę i kiełki fasoli, podajemy z pietruszkalub kolendrą.jest pyszna!!!!!!