Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Zupa z brukselką i kaszą jaglaną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Zupa na wywarze z kurczaka, z kaszą jaglaną jest sycąca i bardzo smaczna.

Zupa z brukselką i kaszą jaglaną

Składniki:

Zupa z brukselką i kaszą jaglaną

 

  • 1/2 kg porcji rosołowej z kurczaka
  • 15-20 dag kapusty brukselki
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1 mały por
  • 5-6 łyżek kaszy jaglanej
  • 3-4 łyżki śmietanki
  • 2 łyżeczki przyprawy kucharek
  • 1 liść lubczyku
  • 1-2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól
  • pieprz

 

Sposób przygotowania:

Zupa z brukselką i kaszą jaglaną
Porcję rosołową umyć, włożyć do garnka, wlać 1,5-2 l wody, dodać przyprawę kucharek, i gotować około 1 godziny. Marchew i pietruszkę obrać, pokroić w kostkę. Wywar przecedzić, wlać do garnka, dodać pokrojone warzywa i gotować. Po 10 minutach do warzyw dodać pokrojony por, kapustę pekińską, liść lubczyku i wsypać opłukaną kaszę jaglaną. Gotować do miękkości ( około 20minut) Następnie zupę zdjąć z ognia, dodać śmietanę, przyprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać. Posypać posiekaną natką pietruszki.