Sposób przygotowania:
Zupa z buraczkiem
Mięso myjemy, kroimy na kawałki i zalewamy w garnku wodą. Stawiamy do gotowania. Obieramy ziemniaki, marchew i buraki. Ziemniaki kroimy w kostkę, marchew dowolnie a buraki ścieramy na tarce. Najpierw do garnka dodajemy ziemniaki, marchew, por, natkę pietruszki, marchew i przyprawy. Gdy wszystko się chwilę pogotuje dodajemy buraczki i doprawiamy octem.
Z jajka i mąki zagniatamy twarde ciasto z którego odrywamy palcami małe kawałeczki formując zacierki. Żeby kluseczki się nie zlepiały oprószamy mąką.
Pod sam koniec gotowania wrzucamy zacierki i mieszamy.
Gotujemy 3-4 minuty. Doprawiamy do smaku.
Można dodać śmietanę.
Z jajka i mąki zagniatamy twarde ciasto z którego odrywamy palcami małe kawałeczki formując zacierki. Żeby kluseczki się nie zlepiały oprószamy mąką.
Pod sam koniec gotowania wrzucamy zacierki i mieszamy.
Gotujemy 3-4 minuty. Doprawiamy do smaku.
Można dodać śmietanę.