Sposób przygotowania:
Zupa z ciecierzycy z tostami
Na tłuszczu, na sporym ogniu, podsmażyć pokrojoną w drobną kostkę szalotkę. Wsypać curry. Podsmażyć ponownie. Wrzucić odcedzoną ciecierzycę, Dorzucić pomidory. Poddusić. Dolać połowę bulionu. Gotować ok. 25 minut. Dolać resztę bulionu. Pogotować jeszcze chwilę. Potem odcedzić z garnka, dziurkowaną chochelką, ok 1/4 ilości ciecierzycy wraz z niewielką ilością pomidorów i wrzucić to do blendera. Zmiksować. Stopniowo dolać po chwili jogurt i wymieszać. Zagęścić tym resztę zupy. Wsypać posiekaną pietruszkę. Doprawić pieprzem i papryką oraz, w razie potrzeby, odrobiną ulubionego curry i solą. Podawać najlepiej w miseczce. Z rumianymi tostami do zagryzienia, na talerzu obok. Tosty mogą być czosnkowe.
Sarenka
eli_555