Paola

Paola

Kucharz
[Przepisów: 8]

Zupa z ciecierzycy z tostami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Ciepła, sycąca, kolorem w sam raz, na tę złotą polską jesień, która tego roku jakoś się przedłużyła...

Zupa z ciecierzycy z tostami

Składniki:

Zupa z ciecierzycy z tostami

 

  • 2 puszki ciecierzycy w zalewie (waga netto puszki : po 220 g -po odcedzeniu- każda)
  • pomidorów krojonych (cała : 400g) lub lub 1/2 l zagęszczonego sosu pomidorowego w kartoniku (obecnie dostępne
  • curry (nie wszyscy lubią bardzo dominujący zapach i smak kuminu-kminu rzymskiego lub kozieradki)
  • 2 łyżki oliwy (nie extra vergine) lub oleju z oliwą
  • bulion warzywny - ok. 1,5 l
  • trochę sosu sojowego, bez glutaminianu sodu
  • pęczek zielonej pietruszki
  • 2-3 szalotki lub małe cebule cukrowe
  • trochę zmielonego świeżo pieprzu czarnego (według smaku)
  • trochę mielonej papryki czerwonej (według smaku)
  • Sól, jeśli poprzednio nie doprawiono wystarczająco
  • jogurt grecki lub bałkański

 

Sposób przygotowania:

Zupa z ciecierzycy z tostami
Na tłuszczu, na sporym ogniu, podsmażyć pokrojoną w drobną kostkę szalotkę. Wsypać curry. Podsmażyć ponownie. Wrzucić odcedzoną ciecierzycę, Dorzucić pomidory. Poddusić. Dolać połowę bulionu. Gotować ok. 25 minut. Dolać resztę bulionu. Pogotować jeszcze chwilę. Potem odcedzić z garnka, dziurkowaną chochelką, ok 1/4 ilości ciecierzycy wraz z niewielką ilością pomidorów i wrzucić to do blendera. Zmiksować. Stopniowo dolać po chwili jogurt i wymieszać. Zagęścić tym resztę zupy. Wsypać posiekaną pietruszkę. Doprawić pieprzem i papryką oraz, w razie potrzeby, odrobiną ulubionego curry i solą. Podawać najlepiej w miseczce. Z rumianymi tostami do zagryzienia, na talerzu obok. Tosty mogą być czosnkowe.