zbysiowa

zbysiowa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 725]

Zupa z cieciorki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Pikantna, rozgrzewająca zupa na wędzonce z ciecierzycy. Pokochaliśmy ją bardzo. W tym tygodniu była dwa razy na obiad!

Zupa z cieciorki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zupa z cieciorki

 

  • 50 dag cieciorki
  • 40 dag wędzonki ( u mnie chude żeberka)
  • łyżka włoszczyzny suszonej
  • 5-6 ząbków czosnku
  • 2 listki laurowe
  • 4 kulki ziela angielskiego
  • 8-10 ziarenek pieprzu
  • łyżeczka prażonej cebulki
  • pół łyżeczki młotkowanego pieprzu z kolendrą
  • 1-2 łyżki majeranku
  • pół łyżeczki pieprzu cytrynowego
  • 1-2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • sól do smaku

 

  • ilość przypraw orientacyjna, my lubimy pikantnie

 

Sposób przygotowania:

Zupa z cieciorki
Cieciorkę namaczam na noc.Wędzonkę zalewam wodą ,dodaję listki laurowe, ziele angielskie, pieprz i czosnek pokrojony w plasterki , gotuję około 20 minut. Po tym czasie mięso wyciągam i wsypuję przepłukaną cieciorkę . Dodaję resztę przypraw i gotuję około godziny. Mięso kroję na mniejsze kawałki, dodaję pod koniec gotowania razem z koncentratem pomidorowym, gotuję jeszcze jakieś 15 minut. Na koniec doprawiam do smaku. Podaję solo lub z grzankami czosnkowymi.




Zupa z cieciorki
Cieciorkę namaczam na noc w zimnej wodzie
Zupa z cieciorki
Wędzonkę zalewam wodą ,dodaję listki laurowe,
Zupa z cieciorki
Po tym czasie mięso wyciągam i wsypuję przepłukaną cieciorkę .
Zupa z cieciorki
gotuję jeszcze jakieś 15 minut. Na koniec doprawiam do smaku.

Tagi:

przyprawy