Sposób przygotowania:
Zupa z cykorii
Czosnek możemy przecisnąć przez praskę,lub pokroić drobniutko w listki.Całość smażymy jeszcze 2-3 min,do momentu aż cebula się zeszkli.Cykorię myjemy i osuszamy.Przekrawamy wzdłuż i kroimy w poprzek na 2cm kawałki.Pokrojoną cykorię wrzucamy na patelnię z 1łyżką rozgrzanej oliwy i smażymy na średnim ogniu 4min.Kostkę warzywną rozpuszczamy w 1l.zagotowanej wody.Do gotującego się bulionu przekładamy usmażony boczek z cebulą i czosnkiem oraz podsmażoną cykorię i gotujemy 8min na średnim ogniu,od czasu do czasu mieszając.Sól,pieprz,przyprawy według gustu i smaku dodajemy w ostatnie fazie gotowania.Dla miłośników śmietany,dopuszczany jest "kleks" z 36% śmietanki.Podajemy z grzankami lub tostem.