Sposób przygotowania:
Zupa z czerwoną soczewicą i frankfurterkami
Do garnka, w którym będziemy gotować zupę, wlewamy olej. Podsmażamy na nim pokrojone w plasterki kiełbaski. Zrumienione wyjmujemy na talerz.
Obraną marchewkę i cebulę kroimy w kostkę a pora szatkujemy. Warzywa wrzucamy do garnka i smażymy przez 5 minut. Wlewamy bulion, dodajemy pomidory, przeciśnięty czosnek i gotujemy pod przykryciem około 30 minut.
Następnie dokładamy opłukaną soczewicę i franfurterki. Po 10-15 minutach przyprawiamy zupę sosem sojowym, tymiankiem oraz pieprzem.
Na koniec dodajemy poszatkowaną natkę pietruszki. Żeby zupa była bardziej gęsta możemy zaprawić ją mąką lub zamiast soczewicy z puszki dodać 150 g surowej.
Opłukaną wrzucamy do garnka razem z pomidorami.
Obraną marchewkę i cebulę kroimy w kostkę a pora szatkujemy. Warzywa wrzucamy do garnka i smażymy przez 5 minut. Wlewamy bulion, dodajemy pomidory, przeciśnięty czosnek i gotujemy pod przykryciem około 30 minut.
Następnie dokładamy opłukaną soczewicę i franfurterki. Po 10-15 minutach przyprawiamy zupę sosem sojowym, tymiankiem oraz pieprzem.
Na koniec dodajemy poszatkowaną natkę pietruszki. Żeby zupa była bardziej gęsta możemy zaprawić ją mąką lub zamiast soczewicy z puszki dodać 150 g surowej.
Opłukaną wrzucamy do garnka razem z pomidorami.