sammakko

sammakko

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 396]

Zupa z czerwoną soczewicą i frankfurterkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pożywna i lekka zupa w sam raz na zimowe dni. Aromatu dodają jej podsmażane franfurterki i warzywa. Czosnek dodatkowo wzmocni odporność.

Zupa z czerwoną soczewicą i frankfurterkami

Składniki:

Zupa z czerwoną soczewicą i frankfurterkami

Składniki

  • 1 puszka soczewicy gotowanej na parze
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 4 kiełbaski frankfuterki
  • 750 ml bulionu wołowego
  • 1 cebula
  • kawałek pora
  • 1 marchewka
  • 1 liść laurowy
  • 4 ziarna czarnego pieprzu
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • tymianek
  • pieprz
  • natka pietruszki
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Zupa z czerwoną soczewicą i frankfurterkami
Do garnka, w którym będziemy gotować zupę, wlewamy olej. Podsmażamy na nim pokrojone w plasterki kiełbaski. Zrumienione wyjmujemy na talerz.

Obraną marchewkę i cebulę kroimy w kostkę a pora szatkujemy. Warzywa wrzucamy do garnka i smażymy przez 5 minut. Wlewamy bulion, dodajemy pomidory, przeciśnięty czosnek i gotujemy pod przykryciem około 30 minut.

Następnie dokładamy opłukaną soczewicę i franfurterki. Po 10-15 minutach przyprawiamy zupę sosem sojowym, tymiankiem oraz pieprzem.

Na koniec dodajemy poszatkowaną natkę pietruszki. Żeby zupa była bardziej gęsta możemy zaprawić ją mąką lub zamiast soczewicy z puszki dodać 150 g surowej.

Opłukaną wrzucamy do garnka razem z pomidorami. 

Tagi:

zupa warzywa