barka

barka

Kucharz
[Przepisów: 5]

Zupa z drobną fasolką i selerem naciowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Łatwy przepis na sycącą, bogatą w składniki odżywcze zupę. Można ją podać na obiad lub kolację. Warto spróbować :)

Zupa z drobną fasolką i selerem naciowym

Składniki:

Zupa z drobną fasolką i selerem naciowym

 

  • 250 g fasolki drobny Jaś
  • ok. 3 litry bulionu drobiowego
  • 2 cebule
  • 2 pęczki szczypiorku (grubszego)
  • 5-6 łodyg selera naciowego
  • 3 ząbki czosnku
  • 4-5 większych pomidorów
  • 1 szklanka (250 ml) przecieru pomidorowego
  • 5-6 ziemniaków
  • 1 marchew
  • 1 pietruszka
  • 1 mały seler
  • sok z połowy limonki
  • natka pietruszki
  • olej
  • 1/4 łyżeczki ostrej mielonej papryki
  • sól morska, świeżo mielony pieprz czarny

 

Sposób przygotowania:

Zupa z drobną fasolką i selerem naciowym
Fasolkę płuczemy, zalewamy zimną wodą i odstawiamy na całą noc. Cebulę, szczypior, seler naciowy kroimy w kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę i podsmażamy na oleju przez około 10 minut z ostrą mieloną papryką. Fasolkę odcedzamy i razem z podsmażonymi warzywami wkładamy do bulionu. Doprowadzamy do wrzenia, przykrywamy i gotujemy na małym ogniu przez około 50 minut. Pomidory sparzamy, zdejmujemy skórkę i kroimy w kostkę. Ziemniaki, marchew, pietruszkę i selera obieramy, myjemy i również kroimy w kostkę. Dodajemy do zupy razem z przecierem pomidorowym. Gotujemy przez ok. 25 minut (aż warzywa będą miękkie). Zupę doprawiamy solą, świeżo zmielonym pieprzem, sokiem z limonki. Posypujemy obficie pokrojoną natką pietruszki.

Tagi:

fasolka seler