Sposób przygotowania:
Zupa z drobną fasolką i selerem naciowym
Fasolkę płuczemy, zalewamy zimną wodą i odstawiamy na całą noc. Cebulę, szczypior, seler naciowy kroimy w kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę i podsmażamy na oleju przez około 10 minut z ostrą mieloną papryką. Fasolkę odcedzamy i razem z podsmażonymi warzywami wkładamy do bulionu. Doprowadzamy do wrzenia, przykrywamy i gotujemy na małym ogniu przez około 50 minut. Pomidory sparzamy, zdejmujemy skórkę i kroimy w kostkę. Ziemniaki, marchew, pietruszkę i selera obieramy, myjemy i również kroimy w kostkę. Dodajemy do zupy razem z przecierem pomidorowym. Gotujemy przez ok. 25 minut (aż warzywa będą miękkie). Zupę doprawiamy solą, świeżo zmielonym pieprzem, sokiem z limonki. Posypujemy obficie pokrojoną natką pietruszki.