SUPERPRZEPIS

Zupa z dyni o tajskim smaku

  • 2
         
ocena: 4/5 głosów: 6
Zupa z dyni o tajskim smaku Więcej zdjęć (5)

Lubimy zupę dyniową . Tym razem wykorzystałam pomysł rodem z kuchni angielskiej , w której smaki indyjskie i tajskie zagościły na dobre .

Składniki:

Zupa z dyni o tajskim smaku

 

  • 1,5 szklanki obranej ze skóry i pokrojonej drobno dyni
  • 1 /2 szklanki mleczka kokosowego
  • 1 szklanka bulionu ( warzywny lub drobiowy- może być z kostki )
  • 1/2 szklanki wody
  • 2 łyżka masła
  • olej orzechowy ( lub z pestek winogron )
  • 1 duża bułka na grzanki ( lub kawałek długiej bułki )
  • 4 łyżki łuskanych pestek dyni
  • 2 suszone liście Kafiru
  • sól
  • pieprz kolorowy grubo mielony
  • szczypta curry

 

Sposób przygotowania:

Zupa z dyni o tajskim smaku
Pokroić w drobną kostkę obraną ze skóry dynię .Włożyć do garnka i zalać bulionem .Dolać wody , wrzucić masło i liście kafiru . Gotować pół godziny . Wyjąć liście .Zupę , mleczko kokosowe i szczyptę curry- zmiksować w malakserze na krem .Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Pokroić w drobną kostkę bułkę i usmażyć grzanki na oleju orzechowym ( grzanki nabierają ciekawego smaku- na innym oleju też można zrobić ) .
Podawać na talerzach , w bulionówkach , lub filiżankach. Osobno podać grzanki i pestki dyni i posypywać nimi zupę w trakcie jedzenia .
Zupa z dyni o tajskim smaku
Jak to u mnie - najpierw wszystkie składniki zgromadzone w jednym miejscu
Zupa z dyni o tajskim smaku
Obrana i pokrojona dynia gotuje się w bulionie z dodatkiem listków kafiru
Zupa z dyni o tajskim smaku
Zupę zmiksować z mleczkiem kokosowym i curry w malakserze
Zupa z dyni o tajskim smaku
Przygotować na oleju orzechowym grzaneczki z bułki