Zupa z fasoli szparagowej 3

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 2

delikatna jasnozielona zupa fasolowa

Zupa z fasoli szparagowej 3

Składniki:

Zupa z fasoli szparagowej 3

 

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 litr wywaru z warzyw
  • 1 średnia cebula
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 225 g fasolki szparagowej
  • 350 g ugotowanej fasolki jaś
  • sól i pieprz do smaku
  • mały pęczek szczypiorku

Sposób przygotowania:

Zupa z fasoli szparagowej 3
Wywar warzywny podgrzewałam na niewielkim ogniu. W między czasie do rondla wlałam oliwę, którą zaczęłam podgrzewać.Cebulę obrałam, posiekałam i dodałam do oliwy.Czosnek obrałam,posiekałam i dodałam do cebuli.Wymieszałam. Fasolkę szparagową umyłam.Obcięłam końcówki, pokroiłam na 2,5 cm kawałki. Wrzuciłam razem z fasolą jaś do rondla. Zwiększyłam ogień i podsmażałam kilka minut. Dolałam wywar warzywny, gotowałam 5 minut, zmniejszyłam ognień i gotowałam jeszcze 10 minut. Zupę przelewałam do miseczek, dekorując po wierzchu posiekanym szczypiorkiem.

Tagi:

fasola