Bahus

Bahus

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 624]

Zupa z fasolki szparagowej i jabłek

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki

Zupa z fasolki szparagowej i jabłek

Składniki:

Zupa z fasolki szparagowej i jabłek

 

  • 50 dag żółtej fasolki szparagowej
  • 3 średnie cebule
  • 25 dag wędzonego boczku
  • 25 dag ziemniaków
  • 2 kwaśne jabłka
  • 1 łyżeczka suszonego cząbru
  • 1 łyżka octu winnego
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Zupa z fasolki szparagowej i jabłek
Boczek pokroić w kostkę. Dodać cząber i obraną, pokrojoną w cienkie plasterki cebulę. Zalać 1,5 l wody. Gotować pod przykryciem przez ok. 40 min. Dodać pozbawioną końcówek i łyka pokrojoną na kawałki fasolkę szparagową, oraz obrane i pokrojone w grubą kostkę ziemniaki. Gotować do miękkości warzyw (ok. 25 min). Pod koniec gotowania wrzucić obrane i pozbawione gniazd nasiennych, pokrojone na cząstki jabłka. Podprawić solą i pieprzem.