Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Zupa z kapusty włoskiej

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Zupa dla wielbicieli kapusty.

Zupa z kapusty włoskiej

Składniki:

Zupa z kapusty włoskiej

 

  • 30 dag włoszczyzna,
  • 40 dag kapusta włoska,
  • 40 dag żeberka wędzone,
  • 3 łyzki koncentrat pomidorowy,
  • 2 szt cebula,
  • 2 łyżki mąka,
  • 150 ml śmietana,
  • 2 ząbki czosnek,
  • 2 łyżki ketchup,
  • 1 łyżka natka pietruszki,
  • do smaku Sól,
  • 3 łyzki oliwa

 

Sposób przygotowania:

Zupa z kapusty włoskiej
W garnku ugotować żeberka, wyjąć z wywaru i pokroić na porcje. Do wywaru z żeberek dodać poszatkowaną kapustę i utarte na tarce warzywa, gotować do miękkości. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić posiekaną cebulkę, lekko zrumienić, następnie dodać mąkę i chwilę podsmażyć. Rozmieszać z kilkoma łyżkami zimnej wody, wlać do zupy, zagotować. Do garnuszka wlać śmietanę, ketchup i koncentrat pomidorowy, wymieszać i dodać do zupy. Następnie włożyć pokrojone porcje żeberek, rozgnieciony czosnek, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać posypane natką pietruszki.

Tagi:

kapusta