renatka1

renatka1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 558]

Zupa z kaszą i fasolą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Ciepła i rozgrzewająca zupka na chłodne popołudnia.

Zupa z kaszą i fasolą

Składniki:

Zupa z kaszą i fasolą

 

  • 4 łyżki kaszy jęczmiennej
  • 2 ziemniaki
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 mała cebulka
  • 100 gram fasoli Jaś
  • 100 gram chudego boczku
  • łyżka przecieru pomidorowego
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz, vegeta, przyprawa typu maggi.

Sposób przygotowania:

Zupa z kaszą i fasolą
Ziemniaki, marchew, pietruszkę cebulę umyć i pokroić w dowolny sposób. W garnku zagotować 2 litry wody z łyżeczką vegety, wrzucić umytą fasolę, po ok. 20-30 minut dodać pokrojone warzywa i przepłukaną woda kaszę, gotować do miękkości. Boczek pokroić i lekko podsmażyć na patelni. Gdy warzywa będą miękkie dodać do zupy przecier pomidorowy i boczek, pogotować jeszcze ok. 5 minut. Na koniec doprawić solą, pieprzem i przyprawą typu maggi. W czasie gotowania należy uzupełniać wyparowującą wodę tak by zupa nie była zbyt gęsta. Przed podanie posypać natką pietruszki.