Sposób przygotowania:
Zupa z kiełbaską na ziołowo.
Kiełbasę pokroić w kostki lub na plasterki i przesmażyć na tłuszczu,dodać posiekaną cebulę,zeszklić ją.Ziemniaki obrać,opłukać,pokroić w kostkę i wrzucić do lekko gotującej się wody w garnku.Jak zmiękną,wrzucić przesmażoną kiełbasę i cebulę wraz z tłuszczem do garnka z ziemniakami.Czosnek obrać i przepuścić przez praskę prosto do garnka.Gotować jeszcze z pół godziny,zaprawić zupę śmietaną zmieszaną z łyżką mąki,zamieszać.Doprawić szczyptą różnych suszonych ziół j.w.,pieprzem i solą.Spróbować i dodać w razie potrzeby więcej pieprzu.Następnie nalewać zupę do głębokich talerzy i podawać
ze świeżym chlebem.
ze świeżym chlebem.