marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Zupa z kiełbaską na ziołowo.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 1

Zagotować wodę w garnku,wrzucić pokrojone w kostkę ziemniaki,potem kiełbasę w kostkach,cebulę.Gotować.Zaprawić śmietaną,doprawić i nalewać.

Zupa z kiełbaską na ziołowo.

Składniki:

Zupa z kiełbaską na ziołowo.

 

  • 1 wianek kiełbasy zwyczajnej,
  • 4 duże ziemniaki,
  • 1 cebula,
  • 2 łyżki tłuszczu ze smażenia,
  • pudełko śmietany gęstej lub Łowickiej 36%,
  • 5 ząbków czosnku,
  • po dużej szczypcie różnych suszonych ziół,np.lubczyk,tymianek,kmin
  • rzymski,
  • pieprz,
  • sól.

 

Sposób przygotowania:

Zupa z kiełbaską na ziołowo.
Kiełbasę pokroić w kostki lub na plasterki i przesmażyć na tłuszczu,dodać posiekaną cebulę,zeszklić ją.Ziemniaki obrać,opłukać,pokroić w kostkę i wrzucić do lekko gotującej się wody w garnku.Jak zmiękną,wrzucić przesmażoną kiełbasę i cebulę wraz z tłuszczem do garnka z ziemniakami.Czosnek obrać i przepuścić przez praskę prosto do garnka.Gotować jeszcze z pół godziny,zaprawić zupę śmietaną zmieszaną z łyżką mąki,zamieszać.Doprawić szczyptą różnych suszonych ziół j.w.,pieprzem i solą.Spróbować i dodać w razie potrzeby więcej pieprzu.Następnie nalewać zupę do głębokich talerzy i podawać
ze świeżym chlebem.