Sposób przygotowania:
zupa z knedlami wieprzowymi
Wołowinę drobno pokroić i zalać wodą. Dodać do smaku kminek i czosnek- gotować. Połowę ziemniaków pokroić w kostkę i połączyć z połową ugotowanego mięsa. Dolać wody, dodać koper i do smaku soli. Pozostałą część ziemniaków zagotować i przepuścić przez praskę. Zmielić wieprzowinę. Ostudzone ziemniaki wymieszać z wieprzowiną, mąką i bułką tartą. Do smaku dodać sól, cebulę, natkę pietruszki, majeranek i jedno całe jajko. Zagniatamy i formujemy małe kuleczki. Z jednej łyżki mąki i 0,2 litra śmietany przygotowujemy zaprawkę. Zupę zaprawić i dodać do smaku ocet, następnie knedle i na małym ogniu gotować przez 10 minut. Przy podaniu można dodać śmietanę i koper.