iwona3004

iwona3004

Szef Kuchni
[Przepisów: 74]

Zupa z kurek

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Jeśli lubicie smak leśnych grzybów to jest to zupa właśnie dla Was...pychota!!!Można ją przygotować z innych,świeżych, leśnych grzybów.

Zupa z kurek

Składniki:

Zupa z kurek

 

  • 6 skrzydełek lub porcja rosołowa z kurczaka
  • 15-20 dkg wędzonego,chudego boczku
  • ok.1 kg świeżych kurek
  • 1 marchew
  • 1/2 pietruszki
  • kawałek selera
  • 1/2 pora
  • 5 dużych ziemniaków
  • natka pietruszki
  • słodka śmietana w kartoniku ok.100ml
  • sól,pieprz mielony,1 kostka wołowa

Sposób przygotowania:

Zupa z kurek
Kurki,oczyścić,umyć i gotować ok.1 godz.w 3-4 litrach wody (część wody wyparuje),nie solić.Dodać mięso z kurczaka, pokrojone w kostkę warzywa,por w półtalarki,doprawić solą,pieprzem i kostką wołową, gotować ok.20min.Dodać pokrojone w kostkę ziemniaki.W między czasie na patelni przesmażyć pokrojony w kostkę boczek.Jak wszystko w zupie jest już miękkie wyjąć mięso i obrać,rozdrobnić na mniejsze kawałki i dodać do zupy.Zdjąć z ognia,dodać śmietanę i boczek.Posypać odrobiną posiekanej natki pietruszki na talerzu.SMACZNEGO!!!