renatka1

renatka1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 558]

Zupa z kurkami i kęskami piwnymi

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszna grzybowo mięsna zupa

Zupa z kurkami i kęskami piwnymi Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zupa z kurkami i kęskami piwnymi

 

  • 1 l bulionu
  • 1 duży ziemniak
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1 cebula
  • 100 gram kurek
  • 1łyżka masła
  • 2 kęski piwne
  • 2 łyzki kwaśnej śmietany
  • sól i pieprz do smaku
  • natka pietruszki do dekoracji

 

Sposób przygotowania:

Zupa z kurkami i kęskami piwnymi
Warzywa umyć i obrać, ziemniaka pokroić w kostkę, marchewkę i pietruszkę w talarki. Do gotującego się bulionu wrzucić wymienione warzywa i gotować. Na patelni rozgrzać masło wrzucić umyte kurki i cebulę w kostkę pokrojoną i podsmażyć, i dodać do zupy. Gdy wszystkie składniki zupy będą miękkie dodać kawałki kąsków piwnych bez kości i zagotować. Dodać śmietanę i przyprawy i wymieszać. Przed podaniem posypać natką pietruszki siekaną.
Zupa z kurkami i kęskami piwnymi
Do gotującego się bulionu wrzucić pokrojone warzywa
Zupa z kurkami i kęskami piwnymi
Kurki podsmazyć z cebulą na rozgrzanym masełku
Zupa z kurkami i kęskami piwnymi
Dodać do zupy kurki i kąski piwne i zagotować
Zupa z kurkami i kęskami piwnymi
Na koniec doprawić śmietaną i solą i pieprzem