Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1440]

Zupa z młodej kapusty

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 7
  • KALORIE: 200
         
ocena: 5/5 głosów: 1

To taka lżejsza wersja kapuśniaka, dlatego nie dodaję do niej śmietany, ani zasmażki. Mimo wszystko zupa jest pożywna, ponieważ zawiera mięso i najczęściej są to żeberka lub kurczak.

Zupa z młodej kapusty

Składniki:

Zupa z młodej kapusty

 

  • mięso lub koście na wywar
  • 1 główka młodej kapusty (mała)
  • 3-4 ziemniaki
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 1 cebula
  • 2 listki laurowe
  • 3ziarenka ziela angielskiego
  • sól i pieprz

Dodatkowo:

  • koperek
  • natka pietruszki

Ponadto:

  • olej/masło klarowane do smażenia

Sposób przygotowania:

Zupa z młodej kapusty

Wywar:

Zupa z młodej kapusty
Z mięsem można również ugotować warzywa lub dodać je podczas gotowania.

Należy ugotować wywar z mięsa lub kości z dodatkiem listków laurowych oraz ziela angielskiego.

Zupa:

Zupa z młodej kapusty
Zupę można zabielić śmietaną, bądź zagęścić zasmażką.

Koście lub mięso wyjąć z garnka i do wywaru dodać pokrojone, ziemniaki, marchew, pietruszkę oraz selera. Natomiast cebulę należy posiekać, a następnie zeszklić na niewielkiej ilości tłuszczu i przełożyć do zupy. Wszystko razem podgotować około 10 minut i dopiero wtedy połączyć z posiekaną kapustą. Całość gotować do miękkości warzyw. Na końcu dodać mięso z wywaru raz koperek z natką pietruszki. Gotową zupę doprawić według smaku.