dominika1987

dominika1987

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 282]

Zupa z owoców leśnych

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Chłodnik z owoców leśnych z dwoma rodzajami kluseczek.

Zupa z owoców leśnych

Składniki:

Zupa z owoców leśnych

 

  • 25 dag jeżyn
  • 25 dag jagód
  • 12 dag malin
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • kawałek cynamonu
  • 2 i 1/2 szklanki wody
  • Kluseczki I:
  • 2 białka
  • 4 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • Kluseczki II:
  • 250 ml mleka
  • 5 łyżek kaszy manny
  • 1 łyżka cukru
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

Zupa z owoców leśnych
Owoce zalać wodą, dodać cukier, cukier waniliowy i cynamon. Gotować pod przykryciem 10 minut na małym ogniu. Ostudzić, wyjąć cynamon, chłodzić w lodówce przez 2 godziny. Przygotować kluseczki I. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, wsypać cukier i ubijać do uzyskania gęstej, białej masy. W garnku zagotować wodę, osolić. Formować dwiema łyżkami kluseczki (nabierać na łyżkę, wyrównać drugą i uformować za każdym razem opłukać jedną łyżkę w zimnej wodzie, żeby piana się nie przyklejała), wrzucać do wrzącej wody. Wyjmować łyżką cedzakową. Przygotować kluseczki II. Ugotować bardzo gęstą kaszę mannę, wylać na półmisek o równych brzegach.Po ostygnięciu pokroić w kostkę. Chłodnik rozlać do talerzy, włożyć do kilka kluseczek i kostek kaszy do każdego talerza.