Sposób przygotowania:
Zupa z owoców leśnych
Owoce zalać wodą, dodać cukier, cukier waniliowy i cynamon. Gotować pod przykryciem 10 minut na małym ogniu. Ostudzić, wyjąć cynamon, chłodzić w lodówce przez 2 godziny. Przygotować kluseczki I. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, wsypać cukier i ubijać do uzyskania gęstej, białej masy. W garnku zagotować wodę, osolić. Formować dwiema łyżkami kluseczki (nabierać na łyżkę, wyrównać drugą i uformować za każdym razem opłukać jedną łyżkę w zimnej wodzie, żeby piana się nie przyklejała), wrzucać do wrzącej wody. Wyjmować łyżką cedzakową. Przygotować kluseczki II. Ugotować bardzo gęstą kaszę mannę, wylać na półmisek o równych brzegach.Po ostygnięciu pokroić w kostkę. Chłodnik rozlać do talerzy, włożyć do kilka kluseczek i kostek kaszy do każdego talerza.