Sposób przygotowania:
Zupa z Pięknego Jasia
Do garnka wlewamy wodę, dodajemy pokrojone jarzyny,ziele ,listek ,dowolne kości przyprawiamy vegetą i gotujemy. W tym czasie na patelni podsmażamy drobno pokrojony boczek oraz kiełbasę, kiedy się zrumieni dodajemy od garnka .Następnie wrzucamy groch i dalej gotujemy aż będzie miękki( jeżeli mamy młody świeży groch ,ja mam taki zamrożony ),trwa to około 10-15mintu. Kiedy mamy już wszystko ugotowane podbijamy śmietaną,poprawiamy solą i pieprzem, dodajemy majeranek i zieleninę.Jeżeli ktoś lubi może dodać ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę.,dla zagęszczenia możemy podbić lekką zasmażką P>S>Jeżeli mamy suchy groch to musimy go dzień wcześniej zalać zimną wodą ,aby napęczniał i najpierw go obgotowujemy zbieramy szumowinę i dopiero dodajemy resztę produktów i całość gotujemy już razem tak jak w poprzedniej wersji.