halcia76

halcia76

Szef Kuchni
[Przepisów: 39]

Zupa z Pięknego Jasia

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Bardzo sycąca i smaczna potrawa

Zupa z Pięknego Jasia Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Zupa z Pięknego Jasia

 

  • 2 litry bulionu warzywno-mięsnego
  • 30 dkg groch Piękny Jaś (najsmaczniejszy jest zielony )
  • 3-4 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • nieduży kawałek boczku wędzonego
  • laska kiełbasy zwyczajnej lub innej dowolnie
  • pieprz ,
  • sól
  • majeranek
  • 4-5 ziaren ziela angielskiego
  • 1 listek laurowy
  • pietruszka, liść selera
  • 1/2 szkl. gęstej śmietany

Sposób przygotowania:

Zupa z Pięknego Jasia
Do garnka wlewamy wodę, dodajemy pokrojone jarzyny,ziele ,listek ,dowolne kości przyprawiamy vegetą i gotujemy. W tym czasie na patelni podsmażamy drobno pokrojony boczek oraz kiełbasę, kiedy się zrumieni dodajemy od garnka .Następnie wrzucamy groch i dalej gotujemy aż będzie miękki( jeżeli mamy młody świeży groch ,ja mam taki zamrożony ),trwa to około 10-15mintu. Kiedy mamy już wszystko ugotowane podbijamy śmietaną,poprawiamy solą i pieprzem, dodajemy majeranek i zieleninę.Jeżeli ktoś lubi może dodać ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę.,dla zagęszczenia możemy podbić lekką zasmażką P>S>Jeżeli mamy suchy groch to musimy go dzień wcześniej zalać zimną wodą ,aby napęczniał i najpierw go obgotowujemy zbieramy szumowinę i dopiero dodajemy resztę produktów i całość gotujemy już razem tak jak w poprzedniej wersji.
Zupa z Pięknego Jasia
marchew pietruszkę i seler kroimy na kawałki
Zupa z Pięknego Jasia
do wywaru dodajemy wszystkie składniki i gotujemy
Zupa z Pięknego Jasia
ostatni etap to doprawienie do smaku i dodanie jarzyn

Tagi:

kielbasa