BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1281]

Zupa z podgrzybków

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Sezon grzybowy nastał więc i czas na grzybobranie. Przygotowałam zupę z podgrzybków, które uzbierałam będąc w lesie. Zupa wyszła bardzo smaczna,pożywna i szybko została zjedzona.

Zupa z podgrzybków Więcej zdjęć (9)

Składniki:

Zupa z podgrzybków

 

 

Sposób przygotowania:

Zupa z podgrzybków
Podgrzybki oczyścić, umyć i osuszyć. 

Następnie pokroić w większe kawałki.

W większym rondlu rozpuścić masło dodać obraną pokrojoną cebulę i podsmażać do zeszklenia.

Dodać przygotowane grzyby i smażyć co chwilę mieszając przez ok. 10 minut.

Do podsmażonych grzybów wlać ugotowany wcześniej bulion i zagotować.

Dodać obrane pokrojone w kostkę ziemniaki, gotować około 15 - 20 minut na małym ogniu.

Doprawić solą i pieprzem do smaku.

Dalej gotować na wolnym ogniu dodając rozmącone jajka. 

Na koniec do zupy dodać zasmażkę przygotowaną z masła i mąki rozprowadzoną gorącą zupą.

Zupę można zabielić śmietaną jak ktoś lubi.
Zupa z podgrzybków
Grzyby oczyścić, umyć i osuszyć a następnie pokroić
Zupa z podgrzybków
Cebulę obrać następnie podsmażyć do zeszklenia na maśle
Zupa z podgrzybków
Do podsmażonej cebuli dodać przygotowane podgrzybki
Zupa z podgrzybków
Do podsmażonych grzybów dodać ugotowany wcześniej bulion
Zupa z podgrzybków
Ziemniaki obrać opłukać i pokroić w kostkę
Zupa z podgrzybków
Do zupy dodać ziemniaki i rozmącone jajka, dalej gotując
Zupa z podgrzybków
Na koniec do zupy dodać zasmażkę
Zupa z podgrzybków
Podawać gorącą