cherry

cherry

Złoty Ekspert
[Przepisów: 508]

Książka Kucharska: Książka kucharska wyd. Printex I

Zupa z podróbek

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 2

przepis na mięsną zupkę

Zupa z podróbek

Składniki:

Zupa z podróbek

 

  • Podróbki gęsie lub kurze (około ½ kg, ale bez wątróbek),
  • skórka z gęsiej szyjki,
  • włoszczyzna,
  • 1 żółtko,
  • 1 jajo,
  • sól do smaku,
  • 2 łyżki masła,
  • ¼ litra śmietany,
  • 1 szklanka perłowej kaszy,
  • 1 łyżka tartej bułki,
  • 2 litry wody

 

Sposób przygotowania:

Zupa z podróbek

Podróbki ugotować z włoszczyzną. Osobno ugotować kaszę z łyżką masła. Wątróbkę posiekać drobno, zmieszać z tartą bułką, łyżką masła, dodać jajo i żółtko, posolić, wymieszać i masą nadziać skórkę z gęsiej szyjki, zaszyć i ugotować w zupie. Po ugotowaniu pokroić w ukośne plasterki, resztę podróbek posiekać i dodać do rosołu wymieszanego z kaszą.


Można do zupy dodać kwaśną śmietanę.