Boron31

Boron31

Starszy Kucharz
[Przepisów: 19]

Zupa z pokrzyw

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Pyszna wiosenna zupaka ;)

Zupa z pokrzyw

Składniki:

Zupa z pokrzyw

 

  • 1,5kg młodych liści pokrzywy
  • 1 l kwasu z mocno ukiszonej kapusty
  • 2 kiełbasy zwyczajne
  • Pęczek włoszczyzny
  • mała śmietana 18%
  • 4 jajka
  • porcja rosołowa
  • sól pieprz

 

Sposób przygotowania:

Zupa z pokrzyw
Pokrzywę sparzamy, osączamy i siekamy. Włoszczyznę oczyszczamy. Kiełbasę kroimy w krążki. Jajka gotujemy na twardo, Studzimy, obieramy i kroimy w ósemki. Porcję rosołową myjemy i gotujemy ok.15min, dodajemy włoszczyznę i pokrzywę. Gotujemy kolejne 15minut. Wlewamy kwas z kapusty. Doprawiamy solą i pieprzem. Do zupy wsypujemy kiełbasę. Śmietanę hartujemy, zabielamy zupę. Wlewamy na talerze i wykładamy jajka;)