Książka Kucharska: Nie ma to jak wielkanocny żur

Zupa z rzeżuchy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie. Por obrać z zewnętrznych liści, odciąć korzonek i ciemnozielone liście, resztę opłuka

Zupa z rzeżuchy

Składniki:

Zupa z rzeżuchy

 

Sposób przygotowania:

Zupa z rzeżuchy
Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie. Por obrać z zewnętrznych liści, odciąć korzonek i ciemnozielone liście, resztę opłukać i pokroić plasterki. Cebulę obrać, pokroić w plastry. Na rozgrzaną patelnię wrzucić najpierw kozieradkę, liść laurowy, po chwili dodać masło, potem pora i cebulę. Udusić do miękkości, dodać do bulionu i gotować przez 15 minut. Wyjąć liść laurowy, trochę ostudzić. Ugotowane ziemniaki pokroić w kostkę, dodać do zupy i zmiksować ją z ziemniakami. Rzeżuchę pokroić, dodać do zupy, doprawić śmietaną solą lub pieprzem i zagotować. Zdjąć z gazu od razu po zagotowaniu (rzeżuchy nie gotować gdyż straci smak i aromat). Jeśli dodajemy jogurt zamiast śmietany, nie gotujemy go bo się zwarzy.

Tagi:

zupa domowe